MePZ Leo Fortis

Mladi in malo manj mladi trebanjski pevci smo stopili v velike čevlje. V vročih večerih poletja 2018 smo pod taktirko dirigenta Fernanda P. Mejiasa izvedli 6 avdicij, kjer se je opogumilo okoli 50 udeležencev. Na avdicijah je Fernanda prepričal glas 14 fantov in 25 deklet. V začetku septembra 2018 smo že imeli prve vaje in si postavili visoke cilje. In seveda novo ime; po več predlogih za ime zbora smo izglasovali MePZ Leo Fortis Trebnje.

Ime nas povezuje s krajem in občinskim grbom ter njegovo zgodovino. Ni naključje, da je ime latinsko, saj je Trebnje bogato z arheološkimi najdišči iz časa rimskega cesarstva.

»Mogočni levi«, kot smo si nadeli ime poslovenjeno, smo ekipa pevk in pevcev, ki je do danes nanizala že nekaj uspehov.

 

Vse dosedanje izzive smo premagovali sproti in uspešno in se na zborovski zemljevid že postavili z nekaj uspehi:

  • nastopom na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem (Zlatna lipa Tuhlja 2022), kjer smo bili absolutni zmagovalci tekmovanja in domov prinesli zlato plaketo in pokal,
  • v sezoni 2022/23 smo se proslavili kot zmagovalci regijskega tematskega koncerta Sozvočenja 2022 s temo Narava, veselje in duša Afrike in se uvrstili na državni nivo kot eden izmed petih najboljših zborov v Sloveniji.

V zadnjih letih delovanja in vadbe smo nanizali tudi kup samostojnih koncertov, lepo število nastopov v gosteh in doma, tri gostovanja v tujini (Korčula, Zadar, danes tudi Čakovec) ter več koncertov iz cikla »Te note čarobne«, kjer v goste povabimo različne glasbene goste. Glasba prepleta in mi radi pletemo.

Trenutno zbor sestavlja preko 35 stalnih pevk in pevcev, ki pod izkušeno Fernandovo taktirko širimo glasbeni repertoar iz zakladnice večglasnega a capella petja. Izbor pesmi je raznolik – vse od preprostih ljudskih napevov, sakralne glasbe, tja do črnskih duhovnih in modernejših priredb.

In po čem smo poznani in zakaj morda nekoliko posebni. Pravijo, da poslušalci uživate v »sveži energiji, ki se iz zborovodje prenaša na pevce« in je zagotovo zaščitni znak naše zasedbe. Pa še izvirni pokušamo biti kolikor se le da.

Zbor v sezoni 2022/23 vodi predsednica sekcije MePZ Leo Fortis Simona Volf skupaj z upravnim odborom, ki ga sestavljajo Žan Ograjšek, Tina Šinkovec Sila, Rok Miklič, Gorazd Laznik, Tanja Benedik, Natalija Maričič Borin in Nina Božjak Lipovšek.

Več: www.leofortis.si

Kontakt: info@leofortis.si

Bilo je … Komorni zbor Trebnje

Veselje do petja in želja po razvedrilu, druženju, ustvarjanju je daljnjega novembra 1986 mlade iz Trebnjega privedla do tega, da so na lastno pobudo ustanovili Komorni zbor Trebnje. Mag. Igor Teršar, takrat še študent Akademije za glasbo v Ljubljani, je odločno poprijel za dirigentsko palico. Začeli so resno vaditi, prišli so prvi nastopi, z njimi pa priznanja in uspehi.

Od ustanovitve leta 1986 se je komorni zbor predstavil občinstvu s številnimi celovečernimi programi  in gostovanji po celi Sloveniji. Dober glas se je razširil tudi v tujino; na avstrijskem Dunaju in na Češkem v Kromerižu in Olomoucu.

Maja 1989 je Komorni zbor nastopil na Republiški reviji najboljših pevskih zborov v Zagorju, novembra 1990 v dvorani Slovenske filharmonije kot gostujoči zbor pevske revije ljubljanskih zborov, v aprilu leta 1992 pa na Naši pesmi v Mariboru, mednarodnem pevskem tekmovanju, kjer je osvojil bronasto plaketo mesta Maribor.